Belangrijke factoren bij WordPress Onderhoud

Onderhoud plegen doe je overal aan, alles verouderd en dan werkt het net is minder dan toen je het nieuw kocht. Dit werkt ook zo met een website. Het is geen garantie dat jouw website een half jaar later even goed onderhouden is dan dat die op dit moment is. Het onderhouden brengt belangrijke factoren met zich mee zoals updaten, beveiligen en optimaliseren. Onderhoud, beveiliging, optimalisatie en webdesign kan je allemaal laten uitvoeren door Specialisten in WordPress. In dit artikel ga ik je meer vertellen over onderhoud en de aandachtspunten.

Wat maakt WordPress Onderhoud belangrijk?

Onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen zoals technisch optimaliseren van de website, updates uitvoeren, WordPress opschonen, hosting en preventief beveiligen. Dit zijn belangrijke onderdelen die er ook later voor gaan zorgen dat jouw website beter te vinden is door middel van SEO en dat jouw gebruikers sneller de website laden.

Updates regelmatig uitvoeren

Laten we eenvoudig beginnen met updaten. WordPress updaten is niet al te moeilijk. Je gaat namelijk naar je dashboard (home) 🡪 updates en je kan op nu bijwerken klikken. Sommige updates zorgen wel dat blokken of plugins niet meer werken zoals je ze eerst had ingesteld. Houd daarom altijd rekening mee dat je de website moet nalopen.

Oude plugins en thema’s verwijderen

Uit ervaring weten wij dat veel WordPress websites nog oude plugins en thema’s hebben die niet gebruikt worden. Dit is uiteindelijk zonde, ze worden niet gebruikt maar beïnvloeden wel jouw WordPress website. Wees verstandig en verwijder deze bestanden

Database optimaliseren

Het optimaliseren van jouw database wordt al een stap moeilijker. In de database staan verschillende bestanden die te groot zijn of overbodig zijn. Vaak kan je wel de grote media bestanden comprimeren en revisies en downloads verwijderen. Door regelmatig de database te optimaliseren gaat jouw website beter presteren.

WordPress backups

Het is vaak handig om regelmatig backups te maken van jouw website. Zeker als je bijvoorbeeld veranderingen aanbreng of updates aan het uitvoeren ben. Het kan namelijk zijn dat jouw website daarna niet meer zo presteert als voorheen. In de ergste gevallen werkt jouw website niet meer en dan ben je blij dat je een backup beschikbaar hebt. Wij maken standaard elke dag een backup van onze site.

WordPress beveiliging

Beveiliging is een belangrijk onderdeel van onderhouden. Als de beveiliging niet up-to-date is, is jouw website binnen no time toegankelijk voor hackers. Beveiliging moet je zien als voorzorg en dien je daarom altijd rekening mee te houden. Belangrijk in het beveiligen is het bovengenoemde namelijk updates uitvoeren en backups maken.

Het preventief beveiligen van je website is niet voor iedereen weggelegd. Sommige onderdelen van beveiliging zijn technisch maar veel kan je oplossen door plugins goed in te stellen.

  • Je kan een aantal voorzorgmaatregelen zelf nemen:
  • Verander jouw inlogpagina
  • Gebruik geen standaard inloggegevens zoals: admin
  • Installeer een firewall net als op je computer, deze geeft jou ook de keuze om een maximaal inlogpogingen in te stellen.

Website prestaties verbeteren

Je hebt het vast wel eens gemerkt, je website wordt trager, er komen minder bezoekers of je bent opeens gedaald in Google. Dit heeft allemaal te maken met de prestaties van jouw website. De prestaties hebben uiteindelijk invloed op de ranking van Google en op de beleving van de gebruikers.

Dit kan je oplossen door middel van onderhoudswerkzaamheden te verrichten aan je website. Je kan je website testen op verschillende metrics, je kan deze metrics controleren op Pagespeed van Google. Je kan je prestaties verbeteren door regelmatig te onderhouden, zowel standaard onderdelen als technisch.

Beter ranken in Google

Door middel van gebruik te van SEO, kan jij gaan stijgen in de zoekresultaten. Hier zijn verschillende voordelen aan namelijk dat jij je concurrentie voor kan zijn. Concurrentie gebruikt vaak ook al SEO, blijf daarom niet achter. Er zijn verschillende aspecten waar je aan kan werken namelijk:

  • SEO on-page
  • SEO off-page
  • Linkbuilding
  • Content SEO
  • Lokale SEO
  • Technische SEO

Zo als je ziet zijn er genoeg mogelijkheden. Waarschijnlijk heb je van verschillende onderdelen al gehoord en kan je er een beeld bij schetsen. Mocht je hier nog geen gebruik van maken, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen.

Onderhoud van jouw WordPress uitbesteden

Wil jij je focussen op je core business en niet allemaal bezig zijn met het ranken en onderhouden van jouw website. Besteed deze onderdelen van je website uit en zorg ervoor dat jij vooral je eigen werk en het klantcontact kan doen. Vaak is biedt een onderhoudspakket hier uitkomst voor en kan jij precies bepalen wat jij wel of niet wil. WPOnderhoud heeft verschillende mogelijkheden tot onderhoud van jouw website en biedt ook SEO mogelijkheden voor jou aan. Zorg ervoor dat jouw WordPress website beveiligd, onderhouden en geoptimaliseerd is.