Wanneer is het Black Friday in 2020?

Black Friday is inmiddels een heus begrip geworden in Nederland, wat is komen overwaaien vanuit de VS. Black Friday; hartstikke leuk al die kortingen, maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan?

We gaan even terug naar de donderdag vóór ‘Black Friday’. Ieder jaar wordt op de vierde donderdag van de maand november het zogenaamde ’thanksgiving’ gevierd in de VS (in Canada vindt een eigen ’thanksgiving’ in oktober plaats). Deze ‘dankzeggingsdag’ is ter ere van God, en de dankbaarheid dat de gewassen een goede oogst hebben gegeven.

Ook in Nederland is er een dankdag voor het gewas; deze dag wordt in Protestantse kringen gevierd en meestal gaat men ’s avonds naar de kerk. Het betekent -in tegenstelling tot de VS- geen vrije dag in Nederland, en al evenmin geen dag waarop traditiegetrouw de hele familie hoort aan te schuiven bij het ’thanksgiving’ diner (meestal komt er een gevulde kalkoen op tafel).

De Hollandse ‘dankdag voor het gewas’ (binnen de Protestantse kerk) wordt gehouden op de eerste woensdag van de maand november. Deze data in het najaar zijn eigenlijk vrij logisch; pas dan is de gehele oogst binnen en verwerkt, waarna het tijd is om God te bedanken hiervoor.

Terug naar black friday

Familie hoort bij elkaar te zijn en gezamenlijk het diner te nuttigen. Vanuit de hele VS keren familieleden voor het thanksgiving-diner huiswaarts om bij elkaar te zijn (een geweldig voorbeeld rond dit thema tref je in de film ‘Planes, Trains en Automobiles‘, met Steve Martin).

Black friday november 2020

De vrijdag hierna (‘Black Friday’) zijn vele mensen vrij en verblijven bij familie. Een uitstekend moment om een reusachtige kortingsstuntdag te organiseren voor winkeliers, om de vrije mensen massaal naar hun winkels te lokken. En dat werkt: lange rijen hopen zich op voor nog dichte winkeldeuren ’s ochtends, waarna er bij opening in sommige grootwarenhuizen bijna een veldslag plaatsvindt tussen de klanten. Vooral bij exclusieve warenhuizen wil dit nog wel eens letterlijk voorkomen!

Aangezien thanksgiving op iedere vierde donderdag van november valt, is het de dag daaropvolgend Black Friday. Dit jaar valt Black Friday op 27 november. 

In Nederland is Black Friday ook langzamerhand goed doorgesijpeld, al kent het niet de achterliggende traditie uit de VS en Canada. Ook hier prijzen bedrijven ver van te voren hun stuntkortingen aan. Ben je zelf van plan je slag te slaan die dag, let er dan wel even op of het product daadwerkelijk enorm is afgeprijsd, wat soms vind je het product op een andere website voor een nóg lagere prijs.

Koop niet blind nieuwe spullen, maar vergelijk eerst eens even op internet, of bekijk folders van Black Friday 2020 online.