Een streepje voor bij Google op mobiele apparatuur? Ontdek AMP

Het downloaden van een websitepagina op je smartphone of tablet kan een vervelende ervaring zijn wanneer het ‘eindeloos’ duurt voordat de gehele pagina is geladen. Potentiële klanten vinden dit ook. Men haakt maar al te vaak af wanneer het downloaden van een webpagina teveel tijd vergt, om snel over te schakelen naar de site van bijvoorbeeld ‘de concurrent’, waarvan de website sneller volledig in beeld verschijnt.

Ook Google oordeelt negatief op lange laadtijden

Maar niet alleen potentiële klanten vinden een lange laadtijd hinderlijk: ook Google beoordeelt een website mede op de laadtijd van Mobile Devices (mobiele apparatuur). Als websitebeheer wil je het euvel van een lange laadtijd natuurlijk zoveel mogelijk beperken.

Integreer AMP op je website

Om dit probleem tegen te gaan is de plugin “AMP” ontwikkeld (Accelerated Mobile Pages). Wat doet AMP precies? In korte bewoordingen zorgt AMP ervoor dat er een ultra snelle laadtijd van webpages plaatsvindt, zonder het downloaden van de gehele website lay-out en overige relatief irrelevante bronnen die normaliter zich eveneens openen tijdens het bezoek aan de website via een PC.

AMP pagina’s worden door Google opgeslagen in het AMP-cachegeheugen van Google, waardoor deze nog sneller kunnen worden weergegeven. En vormt hiermee een grote pré dus op concurrentie die (nog) geen gebruikmaakt van AMP.

Wanneer een webpagina die in Google’s zoekresultaten voorkomt op mobile devices ook een geldige AMP versie bezit, zal Google de bezoeker omleiden naar de AMP pagina in dat geval.

Aandachtspunten AMP gebruik:

  • Ontwerp: Webpagina’s op basis van de AMP-specificatie maken.
  • Hosten: Uw AMP-pagina hosten op een URL die is gerelateerd aan uw hoofdsite.
  • Vindbaarheid: Ervoor zorgen dat uw AMP-pagina kan worden gevonden.
  • Validatie: Testen of uw pagina is geschreven in geldige AMP HTML-code.
  • Gestructureerde gegevens: Uw content opmaken met gestructureerde gegevens.
  • Status: Het AMP-rapport in Search Console controleren op fouten.
  • Verwijderen: Hier wordt beschreven hoe u uw AMP-pagina kunt verwijderen uit Google-zoekresultaten of van internet. (AMP)

(Bron: Google)