SEO uitbesteden of zelf doen

Dat is een vraag waar veel ondernemers mee rondlopen. Vroeger was SEO (zoekmachine optimalisatie) relatief eenvoudig. Je publiceerde een aantal webpagina’s, stopte ze vol met zoekwoorden en je was zo al goed op weg naar een mooie positie in de Google zoekresultaten. Toen de online concurrentie sterker begon te worden (lees, er simpelweg meer websites kwamen), begonnen linkbuildingtechnieken de kop op te steken. Via niet-relevante websites werden vele links naar websites gebouwd, die voor betere posities zorgden.

Terug naar het heden: de beschreven technieken werken niet langer en het is drukker dan ooit op het internet, de concurrentie is in sommige branches zelfs zo groot dat je als nieuwkomer eigenlijk geen schijn van kans maakt. Kortom, wat werkt nog wel? En moet je SEO nog steeds zelf doen of kun je SEO beter uitbesteden? In dit artikel gaan we nader op deze vraag in, zodat je op deze vraag voor jezelf een passend antwoord kunt geven.

De basis van SEO is nog steeds goede content

De belangrijkste randvoorwaarde voor een goede positie in Google, is dat je goede content op je website hebt staan. Met goede content bedoelen we dat je bezoekers je informatie als nuttig ervaren en daardoor langer op je website blijven. Zaken zoals bezoekersduur, het aantal bekeken pagina’s en het aantal kliks vanuit de zoekresultaten naar jouw website, vormen belangrijke input voor Google om te bepalen of jouw content nuttig is voor je bezoekers en of je dus een goede positie in de zoekresultaten moet krijgen.

Heel logisch! Google wilt immers een goede zoekmachine zijn, dus zoekresultaten waar niet op wordt geklikt of waar wel op wordt geklikt, maar vervolgens weinig aandacht aan wordt gegeven, zullen vanzelf dalen in de rankings. Kortom, zorg in de basis voor goede content op je website.

SEO content laten schrijven

Het schrijven van content is niet iets waar iedereen goed in is. Content moet op een bepaalde manier zijn opgebouwd, zodat je bezoekers snel kunnen bepalen of ze de informatie verder willen lezen. Ook kan goede en begrijpelijke content voor meer conversies zorgen. Weet je van jezelf dat je niet zo goed bent in het schrijven van (SEO) content? Benader dan een online marketing bureau waar je SEO content kunt laten schrijven

Promoot de content

Met het promoten van content bedoelen we dat je ervoor moet zorgen dat je inkomende links vanaf andere website gaat verzamelen. Dat kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Een goede manier is door het schrijven van gastblogs waarin je een linkje naar je website opneemt. Op die manier krijgt je website als het ware steeds meer stemmen in de ogen van Google en rankt je website op langere termijn steeds beter. Maar de promotie heeft nog een voordeel: je bouwt aan je online reputatie. Als je bedrijfsnaam of je eigen naam regelmatig op het internet naar voren komt, wekt dat vertrouwen bij je doelgroep.

Meten is weten

Met goede content en voldoende inkomende links ga je vanzelf beter gevonden worden in de zoekmachines. Echter, bijsturen is van groot belang. Je zult dus moeten gaan meten om te weten hoe goed je online vindbaar bent en waar eventuele verbeterpunten liggen. Een goede tool hiervoor is de Google Search Console. In deze tool zie je de gemiddelde posities op de zoekwoorden waarop je website in de zoekresultaten naar voren komt. Harstikke waardevol! Stel dat blijkt dat je op een aantal relevante zoekwoorden waarop je website nog niet goed is geoptimaliseerd op pagina twee staat, dan kun je met wat beter optimalisatie je vindbaarheid waarschijnlijk eenvoudig verbeteren. Door te meten kun je dus gerichte acties ondernemen om je online vindbaarheid steeds verder te verbeteren.

Aan de slag met SEO

Nu je in hoofdlijnen weet wat er bij SEO komt kijken, kun je voor jezelf bepalen of je voor zoekmachine optimalisatie uitbesteden kiest of toch zelf aan de slag gaat. Weet in beide gevallen dat SEO een lange termijn investering is. Maar als je eenmaal online goed vindbaar bent, dan pluk je daar iedere dag weer de vruchten van!

Dit artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.